Головна » 2017 » Лютий » 24 » До Сум з’їхалися фахівці служби крові з усієї України
12:39
До Сум з’їхалися фахівці служби крові з усієї України

22 лютого в Сумах проходив захід ВГО «Асоціація служби крові України» на тему: «Плазма для фракціонування: отримання, тестування, зберігання», на який  з’їхалися фахівці служби крові та представники  органів місцевого самоврядування з різних областей країни, Асоціації служби крові України, представники ПрАТ «Біофарма» та ТОВ «Біофарма Інвест», ВАТ «Рош Україна», ДФУ ДП «Фармакопейний центр».  Їх зустрічали представники сумського обласного центру служби крові, голова сумської ОДА Микола Клочко та заступник голови Сумської обласної ради Тетяна Головко. Метою зустрічі був обмін досвідом успішного державно-приватного партнерства на прикладі СОЦСК, презентація сучасного обладнання та методик роботи СОЦСК, прийнятих у центрі вимог до якості продукції. Необхідність у цьому назріла не випадково – в Україні категорично не вистачає препаратів крові власного виробництва – альбуміну,  імуноглобуліну, фактору VIII  та фактору IХ. Країна закуповує їх за кордоном у кількості, значно меншій від потреби. Щоб виправити ситуацію, ПрАТ «Біофарма» вже кілька років втілює в життя проект з будівництва  заводу-фракціонатору плазми у Білій Церкві, аналогів якому немає не лише в країнах СНД, але і в ближніх європейських країнах. Такий завод забезпечував би країну життєво важливими препаратами на основі плазми і міг би продавати надлишки за кордон, поповнюючи український бюджет. Справа за головним – за сировиною. Хоча більшість центрів та відділень служби крові в Україні заготовляють плазму, якість її не відповідає міжнародним стандартам і не дозволяє використовувати її для виробництва. Більшість обласних центрів крові не може забезпечити препаратами крові в достатній кількості і лікувальні заклади своїх областей. Разом з тим їх утримання дорого обходиться місцевим бюджетам.

Саме тому наскільки важливим для галузі на сьогодні є успішний досвід Сумщини, де 75% центру крові належать приватному інвесторові, який вкладає кошти в реконструкцію, технічне оснащення закладу і впровадження у ньому високих стандартів якості продукції. Як це реалізується безпосередньо на практиці, з якими проблемами довелося зустрітися закладу при переході на принципово нову модель розвитку, - учасники наради вивчали безпосередньо на місці.

– Сумський центр служби крові - це наш пілотний проект, - каже директор ТОВ «Біофарма Інвест» Сергій Ковальчук. – Він є однією із складових глобального проекту по будівництву заводу  фракціонування плазми у Білій Церкві, який ми плануємо завершити і запустити в дію через рік-півтора. І ми впевнені – напрацьовані тут методи і форми роботи дадуть поштовх для розвитку української служби крові в цілому.  

– Сумський обласний центр служби крові – це унікальне для України підприємство. Перш за все тим, що є прикладом успішної співпраці влади й бізнесу, - зазначила заступник голови обласної ради Тетяна Головко. – Проведена масштабна реконструкція будівлі, встановлено новітнє обладнання, яке відповідає світовим вимогам у сфері охорони здоров’я.  Завдяки усім цим факторам ми напрацювали єдину в Україні європейську модель донорства. Центр забезпечує компонентами донорської крові 33 лікарні області – це близько 3 тисяч реципієнтів щороку.

– В Сумах – найпотужніший донорський рух в Україні, біля витоків якого стояли працівники підприємств, якими пишається Сумщина – машинобудівники і хіміки, - розповідає голова Сумської ОДА Микола Клочко. – На сьогодні в області налічується більш ніж 33 тисячі донорів. Я теж долучився до цього руху. Рік тому, коли ми відкривали оновлений після ремонту і модернізації Сумський обласний центр служби крові, я пройшов шлях донора. І обов’язково  повторюватиму його ще. Можна  сказати, що у нас в родині навіть донорський підряд – моя дружина теж здає кров. Це особливе відчуття – розуміти, що твоя кров допоможе якійсь людині або дитині, може, врятує їй життя…

– Головна місія центру – це забезпечення лікувальних установ області кров’ю та її компонентами у повному обсязі. Без перебільшення можна сказати, що це справа державної ваги. І співробітники нашого підприємства достойно несуть цю важливу й необхідну для суспільства місію, - впевнена директор СОЦСК Наталія Трофименко. –  Кров – це життя. Вона не має аналогів і альтернативи, її не можна створити штучно – нею можна тільки поділитися. Тому ми завжди підкреслюємо, що донорство – це подвиг. І робимо все, щоб донорам у нас було комфортно і безпечно.

Якість і безпека, які є основою роботи Сумського обласного центру служби крові отримали і міжнародне визнання.  У день всеукраїнського заходу керівництву центру було вручено міжнародний сертифікат якості ISO 9001:2015. Сумський центр служби крові став першим закладом служби крові в Україні, який отримав цей сертифікат відповідності міжнародним стандартам.

Переглядів: 900 |
Всього коментарів: 0