Головна » 2017 » Березень » 24 » До свята – з добрими справами!
14:38
До свята – з добрими справами!

Одними з постійних учасників благодійних акцій Сумського обласного центру крові є парафіяни костелу Благовіщення Пресвятої Діви Марії у м. Суми на чолі з його настоятелем о.Войцехом Стасєвічем. Цього тижня католицька громада здає кров та плазму для онкохворих дітей особливо дружно – адже в костелі проводиться власна благодійна акція, присвячена 25-річчю відродження парафії Благовіщення Пресвятої Діви Марії у м. Суми. Це – велике свято для парафіян, а свято потрібно відзначати передусім добрими справами, переконані вони.

– Це символічний дар, але дуже важливий, – здати кров як донори, - каже о.Войцех Стасєвіч. – У нас регулярно здають кров більше 10 чоловік (те, що я знаю точно), але, гадаю, насправді їх більше. Сам я почав здавати кров ще коли був студентом у Польші. І як тільки дізнався, що таке можливо і в Україні, в Сумах, відразу ж відвідав центр служби крові. Спершу здавав сам, потім до мене почали долучатися парафіяни.  І донорство у нас постійно розвивається. Адже з людьми потрібно говорити про цю справу, бо багато хто думають, що це важко чи небезпечно. А коли дізнаються від своїх знайомих, як це насправді, – також хочуть спробувати.

Серед донорів - поляк Едвард Будни, спеціаліст з альтернативних джерел енергії (займається реконструкцією опалювальних систем, які мають працювати на енергії біомаси, сонця, вітру). Вже другий рік він перебуває у Сумах. Головна його мрія зараз – створити Польський дім у нашому місті, який би об’єднав культурний та благодійний напрямки, презентував би Польшу, польську культуру та мову. І і паралельно був би  місцем, де діти з бідних та неблагополучних  сімей могли б прийти і цікаво провести час та отримати необхідну допомогу.

– Я здаю кров уже четвертий чи пятий раз, - розповідає Едвард. – Завжди для хворих дітей. Поки є здоров’я, потрібно допомагати іншим. 

Разом з настоятелем та парафіянами костелу до СОЦСК завітав і о. Павло Віка з міста Колорадо-Спрінгс, штат Колорадо, США. Він уже 22 роки щороку приїздить до Сум на храмове свято Благовіщення в костелі. А цього року приїхав, щоб узяти участь у святкових заходах з нагоди ювілею відродження парафії. Сумський центр служби крові йому дуже сподобався:

– Тут просто вражаюче, дуже багато людей приходить здати кров. Ваш центр – це справжній острів надії, - каже він. – У Колорадо-Спрінгс теж є донорський центр, куди приходить багато людей – і платних донорів, і волонтерів.  Багато з них належать до різних церков і хочуть зробити добру справу, дати людям надію на життя. Адже без крові життя немає.

– Нам дуже приємно, що католики Сумщини відзначають своє велике свято акцією допомоги онкохворим дітям, - говорить заступник директора СОЦСК з питань маркетингу Олена Геренко. – Віряни парафії взагалі вирізняються своєю активною життєвою позицією, вони проводять велику кількість благодійних акцій, які давно вийшли за межі релігійної громади і стали загальноміськими. До того ж, акції сумських католиків відомі і на всеукраїнському рівні. І ми вдячні їм за те, що до цього широкого кола інтересів і напрямків благодійної роботи входить і донорство.

Переглядів: 566 |
Всього коментарів: 0