Головна » 2015 » Квітень » 28 » Кров сумчан відправили в госпіталь для прикордонників
13:26
Кров сумчан відправили в госпіталь для прикордонників

 

27 квітня в Сумському обласному центрі служби крові відбулася важлива подія: перша партія крові для постраждалих в АТО бійців була відправлена до Києва, в Центральний клінічний госпіталь Державної прикордонної служби, спеціалізованим автомобілем Червоного Хреста.

- Це перша відправка компонентів крові, зібраних для бійців АТО, - розповідає директор Сумського обласного центру служби крові Наталя Трофименко. – В період найвищого рівня громадянської свідомості з липня 2014 по січень 2015 сумчани активно здавали кров для потреб АТО. Було проведено 700 донацій крові та плазми, сумарно зібрано 107,380 літрів крові і 266, 360 літрів плазми, на загальну суму 59798,40 грн. Кожна донація для АТО враховувалася окремо в спеціальній базі. Але відразу виникла проблема - в лікувальних установах Сум та Сумської області за цей період не було поранених бійців, які потребували б компонентах крові - адже після надання всієї можливої ​​допомоги на місці їх перевозили у великі госпіталі. Там проводилися операції і основне лікування. Але туди передати кров ми не могли - у відповідності з діючими на той момент нормами Закону про донорство, компоненти крові могли використовуватися тільки в тій області, де вони зроблені. У лютому Кабінет Міністрів своїм указом дозволив використання компонентів донорської крові в інших областях. СОЦСК тут же запропонував їх госпіталям Києва, Харкова, Дніпропетровська та іншим. Спочатку нам взагалі ніхто не відповідав. А в квітні Центральний клінічний госпіталь Державної прикордонної служби повідомив, в яких компонентах крові є необхідність і попросив знайти можливість їх транспортування. Питання транспорту вирішив Червоний Хрест, з яким ми співпрацюємо, був виділений санітарний автомобіль - і ось ми відправляємо першу партію компонентів крові : 80 доз еритроцитарної маси різних груп – це близько 27 л об’єму. Сподіваємося, що інші медичні установи теж відгукнуться і поранені отримають такі необхідні компоненти крові – якщо, звичайно, донори продовжуватимуть безкоштовну здачу крові. Ми глибоко  вдячні всім донорам за їх активну громадську позицію – адже здана ними кров буде рятувати людські життя.

Компоненти крові перевозились в спеціальному контейнері з охолодженням і датчиками температури. Цього ж дня їх зустрічали у Києві прикордонники.

Дорогі сумчани. Велике вам «дякую» від всіх прикордонників.  Ваша допомога потрібна. У нас є сенс заради кого жити, служити, кого захищати, - такі слова вдячності передав сумським донорам начальник Центрального клінічного госпіталя Державної прикордонної служби України, полковник медичної служби Михайло Карнаух.

Переглядів: 983 |
Всього коментарів: 0