Головна » 2017 » Травень » 25 » «Наш колектив побачить саме те, що потрібно впроваджувати»
11:37
«Наш колектив побачить саме те, що потрібно впроваджувати»

СОЦСК – поки що єдиний в Україні обласний заклад служби крові, реконструйований та обладнаний за найсучаснішими європейськими стандартами. Але самого зовнішнього вигляду й обладнання замало для успішної роботи – забезпечення лікувальних закладів області компонентами крові та заготівлі плазми для виробництва життєво необхідних для пацієнтів лікувальних препаратів.  Потрібно ще й ефективно організувати всі виробничі процеси, підібрати колектив, який не боїться ні праці, ні впровадження сучасних технологій, налагодити роботу так, щоб кожен працівник приносив якнайбільше користі, а кожна гривня, вкладена в матеріальну базу, покращувала виробничий процес. Таке завдання не виконаєш за один день, воно потребує тривалої роботи і докорінних змін. Сумському обласному центру служби крові є що показати колегам на практиці як відносно обладнання, так і щодо виробничого процесу та його організації, тому він завжди радий вітати гостей з інших областей України, де станції переливання крові досі комунальні. Вони часто працюють за застарілими стандартами і виробничими схемами і потребують докорінних змін. І СОЦСК може запропонувати закладам служби крові найголовніше - ясне бачення організації сучасного процесу заготівлі, перевірки та зберігання крові в сьогоднішніх українських умовах. Це дуже важливо – знати, до чого іти. Тому представники найбільш активних та налаштованих на зміни станцій крові приїздять у Суми, щоб на місці вивчати досвід роботи СОЦСК на всіх рівнях робочого процесу.  Вже побували у СОЦСК працівники служб крові Житомира, Кременчука. А 24 травня Сумський обласний центр служби крові відвідала велика делегація Чернігівської обласної станції переливання крові на чолі з  керівником закладу Павлом Герасименком.

– Ми приїхали на запрошення СОЦСК для вивчення досвіду впровадження нових форм господарювання, інновації у трансфузіології та європейських стандартів якості, - розповідає він. – В складі нашої делегації – керівництво станції переливання крові, керівники її підрозділів, лікарі і медичні сестри. Кожен має змогу вивчити свій розділ роботи. Я тут не вперше – і дуже радий можливості показати своєму колективу саме те, що потрібно впроваджувати. Показати, що можна працювати по-іншому, не за радянськими методами, і що це буде краще і ефективніше. Ми завжди тримаємо зв’язок з Сумським центром служби крові – адже наші області дуже схожі за своєю структурою, умовами, фінансово-економічною ситуацією. Обмін досвідом в ідентичних областях дуже корисний для організації успішної роботи.  У першу чергу хочу показати своїм працівникам, що в Україні реально створити європейські умови центру крові. У себе хотілося б насамперед запровадити оптимізацію технологічного процесу і раціональну розстановку персоналу. Ну і звичайно, дуже важливим фактором є оснащення, високий рівень матеріально-технічного стану закладу. Дуже корисним для нас  є і досвід організації кадрового донорства – у нас активних кадрових донорів вкрай мало, плазмо донорів – всього 141, а тому плазма у нас – самий дефіцитний продукт. Всього ж за день здійснюється до 70 донацій, і переважна більшість донорів – це родичі та друзі конкретних пацієнтів, які здають кров для них.  Тому впровадження кадрового донорства для нас надважливе.

– Я тут вперше, і в мене найкращі враження від інфраструктури центру, від організації роботи, - говорить заввідділом контролю якості Чернігівської обласної станції переливання крові Олена Матієнко. – Ми зараз знаходимося лише на початку впровадження європейської системи контролю якості ISO 9001, і обмін досвідом у цій сфері для нас вкрай  важливий. Я дуже вдячна нашим сумським колегам, які детально і зрозуміло відповідають на всі  запитання. Для нашої станції найцінніший досвід – це організація роботи, раціональне використання робочого часу і ресурсів, взаєморозуміння між керівництвом і відділами.

– Ми за будь-які візити, - посміхається директор СОЦСК Наталія Трофименко. – Завжди відкриті, готові прийняти колег і показати все, що їх цікавить. Це приносить користь обом сторонам – обмін досвідом, взаємодія, якісь критичні зауваження – теж важливі, і допомагають нам організовувати свою роботу краще.

Переглядів: 638 |
Всього коментарів: 0