Головна » 2017 » Жовтень » 30 » СОЦСК – приклад для всієї України
14:03
СОЦСК – приклад для всієї України

В Міністерстві охорони здоров’я доповідь про роботу Сумського центру крові зустріли оваціями

«Державне регулювання виробництва та обігу компонентів та препаратів донорської крові в Україні» - так називався круглий стіл, який Міністерство охорони здоров’я та Державна служба України з лікарських засобів провели у жовтні, запросивши науковців, представників громадськості та керівників служб крові з усіх куточків України.

 

Чорне донорство, нестачі,

інфікування, прикрі втрати

Питання реформування системи крові в Україні назріло давно. З-за неефективної заготівлі та використання крові та плазми, відсутності послідовної роботи з донорами в Україні процвітає ринок чорного донорства, відбуваються випадки інфікування реципієнтів, а головне – лікувальні заклади не забезпечуються препаратами крові в потрібному обсязі. Щодня у соціальних мережах можна побачити заклики терміново здати кров для певних медичних закладів, оскільки центри і станції переливання крові не мають відповідних резервів і кадрових донорів. Більше того – заклади, що знаходяться на державному та комунальному фінансуванні, не мають навіть реактивів для обстеження донорів і сетів для тромбоконцентрату – їх доводиться оплачувати родичам хворих та благодійним фондам. Ось і нещодавно в рамках традиційного Wizz Air Kiyv City Marathon 2017 три атлети бігли заради збору коштів на реактиви для Київського міського центру крові.

У той же час великі обсяги компонентів крові не використовуються і утилізуються. Причина – застаріле обладнання, відсутність коштів на його оновлення, неефективне управління, а відтак — не відповідність міжнародним стандартам при заборі крові, її переробці та перевірці на інфекції. Щороку через це медицина втрачає близько 30-40 мільйонів гривень. Таке неефективне господарювання потребує негайних змін. Міністерство охорони здоров’я розробило Стратегію розвитку національної системи крові, яка зараз проходить процедуру погодження.

 

Сумський центр – найкращий у державі,

один із кращих у Європі

- Вирішувати усі ці проблеми треба системно, впроваджувати та регламентувати на державному рівні, - відзначив заступник міністра Роман Ілик. -. Але це не означає, що нині служби крові мають право скласти руки та чекати. Вони можуть змінюватися та працювати самостійно. Яскравий приклад — центр служби крові у Сумській області. Вони пішли шляхом державно-приватного партнерства. І це дало свої результати: нині вони — найсучасніший обласний центр крові, який має новітнє обладнання та зможе витримати іспит за міжнародними стандартами. Вони готові ділитись своїми надбаннями та досвідом. У них є чому повчитися.

 

Результат державно-приватного партнерства

найсучасніше обладнання і технології

Про роботу Сумського обласного центру служби крові розповіла його директор Наталія Трофименко:

- Сьогоднішня позиція служби крові в Сумській області в організації та забезпеченні компонентами крові відрізняється від інших регіонів України. В області заготівля 98,2% донорської крові та її компонентів здійснюється в обласному центрі служби крові. Всі компоненти для лікувально - профілактичних закладів області, заготовлені в центрі служби крові – лейкофільтровані, тромбоцити виробляються тільки методом аферезу, для обстеження донорів на гемотрансмісивні інфекції використовується виключно метод ІХЛА. Лабораторія центру повністю автоматизована і оснащена аналізаторами закритого типу японських і швейцарських виробників. Використовуються оригінальні реагенти фірми РОШ, сертифіковані для служби крові. Технічні можливості обладнання дозволяють протягом 3-х годин провести всі лабораторні дослідження, які регламентуються для служби крові і забезпечують автоматичну передачу даних в інформаційну систему центру. Все це – результат реконструкції та модернізації інфраструктури центру і всіх технологічних процесів завдяки інвестиціям компанії Біофарма, яка є лідером українського фармацевтичного ринку, має ряд представництв за кордоном і єдиний на території пострадянського простору завод-фракціонатор. Загальна сума інвестицій склала 2,5 млн. доларів. Це і є вдале державно-приватне партнерство, що може стати шляхом для оновлення закладів служби крові в Україні.

СОЦСК – це безпечні і максимально комфортні умови для донорів

На сьогодні Сумський центр крові є лідером у своїй сфері діяльності, а значить кардинально відрізняється від інших центрів служби крові України. Тут створені безпечні і максимально комфортні умови для донорів, всі витратні матеріали одноразові. Служба крові Сумщини твердо утримує лідируючі позиції за кількістю заготовленої крові на 1 жителя, середня кількість допущених до донацій на день - більше 200 чоловік. В електронній базі підприємства – більш ніж 40 тис. донорів, 90% з них постійні, тобто кадрові донори. Завдяки підбору донорського контингенту та щоденній роботі з лікувальними установами в області практично відсутнє списання компонентів крові по закінченню терміну придатності, характерне для інших закладів в Україні. У ТОВ «СОЦСК» розраховані показники 4-х денного запасу компонентів донорської крові, який контролюється в режимі он-лайн спеціальною програмою.

Присутні на круглому столі зустріли виступ Наталії Трофименко справжньою овацією, адже результати СОЦСК свідчать про те, що в Україні реально створити заклади служби крові нового зразка, які будуть успішно та ефективно працювати і забезпечувати населення якісними компонентами крові у повному обсязі. Залишається відкритим питання: як скоро розпочнуться такі перетворення в масштабах України?

Переглядів: 509 |
Всього коментарів: 0