Головна » 2017 » Липень » 14 » Володимир Токар: «Україна тільки-но отримала безвіз, а Сумський центр служби крові – це вже Європа»
09:17
Володимир Токар: «Україна тільки-но отримала безвіз, а Сумський центр служби крові – це вже Європа»

«Те, що я побачив сьогодні на власні очі у Сумському обласному центрі служби крові, можна охарактеризувати лише так: аналогів йому немає в Україні, він – кращий. Надсучасне і дороговартісне обладнання, контроль над якістю крові, ставлення до донорів – все на найвищому рівні». Саме на цьому наголосив голова обласної ради Володимир Токар після робочого візиту до центру служби крові.

Він оглянув усі приміщення, лабораторію, поспілкувався із керівництвом центру, головою ГО «Батьки онкохворих дітей Сумщини», донорами.

Директор Центру Наталія Трофименко зазначила: «Дякуючи вольовому рішенню Володимира Токаря в 2009 році, коли станція з комунальної власності перейшла в акціонерне товариство (75 % акцій у ПРАТ «Біофарма», 25 % належить обласній раді), у власника – ПРАТ «Біофарма» з’явилася можливість вкладати сюди додаткові кошти. З того часу у нас почалася реформа служби крові в Сумській області. Інвестори вклали в центр більш ніж 2,5 млн. доларів США, що дозволило впровадити міжнародні стандарти якості і забезпечити 100% безпеку для донора та реципієнта. І те, що ми бачимо сьогодні, цього б ніколи не було, якби депутати не прийняли вісім років тому грамотного і виваженого рішення. Хочу з упевненістю сказати, що у нашому закладі реформа медицини вже закінчена. Ми запрошуємо своїх колег із інших областей, депутатів. Готові поділитися досвідом, показати, якою насправді повинна бути служба крові в Україні».

Говорили під час візиту й про вартість крові, про те, що вона дорожча, ніж в інших областях України. На що Володимир Токар зауважив: «Побувавши у Сумському центрі служби крові, я розумію чому. Бо тут абсолютно безпечно, встановлене надсучасне обладнання, яке потребує додаткових розходів. Ваш центр треба показувати, треба про нього розказувати. Люди мають знати про такі заклади європейського рівня».

Тільки-но переступивши поріг центру, перед очима відкривається виставка дитячих картин. Їх малювали маленькі пацієнти онкогематологічного відділення обласної дитячої клінічної лікарні. Яскраві фарби, подяки центру крові. Голова ГО «Батьки онкохворих дітей Сумщини» Оксана Смольникова, яка присвятила багато років сфері дитячої онкології, говорить, що в неї є можливість порівнювати. «Сьогодні батьки хворих дітей не шукають кров і її компоненти самостійно, вона є завжди. Ця проблема, яка є досить актуальною для інших міст України, в Сумах закрита. Тут є кров за першою вимогою батьків онкохворих дітей».

Відомо, що найголовнішим критерієм оцінки ефективності будь-якого центру крові є кількість донацій крові та її компонентів. За рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я за рік повинно бути від 40 до 50 донацій на одну тисячу населення. У країнах з високим рівнем розвитку цей показник становить 36,8, середнім – 11,7, низьким – 3,9. В Україні цей показник 14,9, а в Сумах – близько 160! Такого результату не має жодна країна чи місто в світі.

Наталія Трофименко говорить, що кров не має аналогів і альтернативи, її не можна створити штучно – нею можна тільки поділитися. Тому колектив установи й надалі створюватиме максимум зручностей і комфорту для кожного, хто долучається до почесної місії донорства. А найбільш промовистим визнанням заслуг колективу стало вручення Сумському обласному центру служби крові (до речі, першому в Україні), міжнародного сертифіката якості ISO 9001:2015.

Переглядів: 461 |
Всього коментарів: 0