Головна » 2017 » Листопад » 16 » «Мова – кров нації»
10:51
«Мова – кров нації»

8 листопада в Сумському обласному центрі служби крові проходила незвичайна акція, присвячена Дню писемності та мови. Доки сумчани готувалися до донації, для них звучали віршовані рядки українських поетів у виконанні учасників флешмобу «Мова – кров нації», організованого депутатом Сумської районної ради, головним редактором проекту «Спецкор» Анною Валевською. Вперше така акція проводилася у СОЦСК на День Незалежності України – і викликала неабияке захоплення у жителів міста. Тому восени її було продовжено.
- Сама ідея акції прийшла, коли я їхала вулицею Сум і побачила біг-борд із словами Ліни Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову», - розповідає Анна Валевська. - На прикордонній території дуже важливо показати, що ми єдині, що говорити українською – це круто, що це не комплекс меншовартості, не ознака людини з села. Мова для нації – як кров для людини, без неї не можна існувати, вона консолідує нас усіх. Так і виникла думка об’єднати мову і кров у СОЦСК. Адже тут завжди багато донорів, і коли ми читаємо тут вірші українською – є надія, що комусь це запам’ятається, і можливо, стане поштовхом до спілкування рідною мовою у побуті. Дуже важливо нам усім говорити українською, адже мова – наша гідність, наше багатство.
Одним з найактивніших і наймайстерніших учасників віршового флешмобу по праву можна вважати викладача і ведучого Дмитра Будянського. На акцію до Дня мови від прийшов разом зі своїми студентами, яким було дуже цікаво і послухати вірші, і побачити, як відбувається процес донорства крові:
- Я абсолютно впевнений, що такі акції потрібні, щоб ми більше звертали увагу на проблему володіння українською мовою і її використання. На сьогодні рівень володіння мовою у Сумах, м’яко кажучи, недостатній. Тому коли в мене є можливість, я завжди із задоволенням беру участь у подібних заходах.
- Ми дуже вдячні проекту «Спецкор» і Анні Валевській, яка постійно радує нас новими творчими ідеями, - каже заступник директора СОЦСК з маркетингу Олена Геренко. – Сьогодні, як ми бачимо, люди не могли відірватися від читців, хотіли дослухати вподобаний вірш до того, як іти на донацію. Такі акції роблять центр крові по-справжньому цікавим місцем, приваблюють донорів. А це дуже важливо, адже потреба у компонентах крові є завжди. Донорство невипадково вважається справою державної ваги. І ми чекаємо донорів кожного дня, кожної години. Може, саме зараз комусь потрібна кров тієї людини, яка ніяк не вибере годинки часу, щоб завітати до СОЦСК як донор…
Учасники флешмобу не лише читали вірші – вони і самі стали донорами, довівши: мова і кров справді споріднені між собою.

Переглядів: 542 |
Всього коментарів: 0