Головна » 2017 » Вересень » 30 » Розвиток та популяризація донорського руху - на контролі облдержадміністрації
15:08
Розвиток та популяризація донорського руху - на контролі облдержадміністрації

Розвиток донорства в області – це завдання державного значення. Такою була головна думка розгляду даного питання на засіданні колегії при голові Сумської обласної державної адміністрації. Як розповіли присутнім у своїх доповідях головний лікар Сумського обласного центру служби крові Світлана Кривцун та директор закладу Наталія Трофименко, місто Суми можна назвати донорською столицею: його жителі активно здають кров, а значить, проходять обстеження на ряд смертельно небезпечних інфекцій. Багато з них є кадровими донорами, а за кількістю донацій на тисячу населення Суми залишили далеко позаду будь-яке місто світу. Лікувальні заклади, що знаходяться у місті, забезпечуються найякіснішими та найбезпечнішими препаратами крові в Україні, це підтверджено міжнародним сертифікатом, отриманим Сумським обласним центром служби крові.
Однак, на жаль, в масштабах Сумської області все зовсім не так оптимістично. Окрім обласного центру крові, на Сумщині функціонують 7 відділень трансфузіології, ще 3 лікарні своїми силами заготовляють кров. Утримання даних закладів і відділень потребує фінансування з бюджету, однак вони заготовляють лише 3% від загальної кількості компонентів крові. При цьому умови у більшості з них не можуть забезпечити безпеку донора і реципієнта і не викликають у донора бажання здавати кров. Тому у більшості районів процвітає «чорне донорство» - ганебне явище, поширене у всій Україні за винятком Сум. Родичі хворих вимушені шукати для них донорів за гроші. При цьому стан здоров’я донора та дотримання ним донорської дієти взагалі залишаються поза увагою.
Щоб вирівняти ситуацію і надати жителям області можливість отримувати якісні препарати крові, не займаючись пошуком донорів, СОЦСК відкриває чотири відділення у ключових точках області - містах Шостка, Ромни, Конотоп та Охтирка. Ці філії будуть використовувати таке ж обладнання та стандарти безпеки, як і обласний центр служби крові, створювати базу донорів. Однак на сьогодні у містах та районах Сумщини практично відсутній донорський рух, у тому числі – на крупних підприємствах, у державних організаціях і т.п. І його розвиток та підтримка – справа не лише приватної структури, а й органів влади.
Підсумовуючи розгляд питання губернатор Сумщини Микола Клочко відзначив необхідність консолідації зусиль обласних владних структур, установ, організацій, підприємств, навчальних закладів для розвитку донорського руху. Члени колегії одностайно підтримали протокольне доручення з цього питання головам РДА, міським головам, територіальним громадам, управлінням ОДА та Департаменту освіти і науки.

Переглядів: 499 |
Всього коментарів: 0